Tulpen, de parels van het voorjaar

Duflor icon

Zo na de donkere, koude dagen breekt de tijd van de tulpen weer aan, de eerste lichtpuntjes van het voorjaar !

Januari is de maand waarin de tulp voor het eerst weer verkrijgbaar is. De tulp zal vanaf nu zo’n 100 dagen verkrijgbaar zijn.

Tulpen staan bekend om bloemen met veel variatie. ze zijn er in allerlei soorten. Elk soort heeft weer andere kleuren, een andere hoogte of een andere vorm ! er zijn wel zo’n 75 verschillende soorten !

Hoewel Nederland bekend staat om zijn tulpen, is de tulp honderden jaren geleden ontdekt in Azie. Maar vooralsnog duidt; Nederlanders blijven de grootste tulpen fans. Hoe de tulp naar Nederland is gekomen, dat is niet precies bekend. Wel gaat er een verhaal rond dat de tulp een Turks geschenk is geweest aan een Nederlandse leraar op universiteit Leiden. Zo zou volgens vele de tulp in Leiden terecht gekomen zijn. Leuk feitje ; onze bloemen komen jullie kant op vanuit regio leiden , waar dus ooit de tulpen hype begonnen zou zijn !

Al jaren is Nederland de allergrootste kweker en exporteur van de bloem ter wereld. Onze grond is namelijk perfect geschikt voor het kweken van tulpenbollen. Per jaar worden er zo’n 2,5 miljard tulpenbollen per jaar geëxporteerd van Nederland naar andere landen. Kan jij je voorstellen hoeveel dat er wel niet moeten zijn ?! Aangezien de tulpen maar voor korte tijd – 100 dagen – in zijn bloeiperiode zijn, wil je er natuurlijk zo veel mogelijk van kunnen genieten. Maar hoe kun je nou het langste genieten van een mooie bos tulpen?

6 tips op een rijtje gezet, die ervoor gaan zorgen dat jou tulpen lange tijd schitteren in de woonkamer !

  1. Kies de juiste vaas. good to know! Tulpen blijven doorgroeien in de vaas. Dit is natuurlijk hartstikke leuk, maar zorg daarom wel voor een vaas die hoog genoeg is. Anders knakken de tulpen omdat ze te zwaar zullen worden
  2. Afsnijden. De stelen van tulpen moeten schuin worden afgesneden voordat ze in het water geplaatst worden.
  3. Tulpen hebben genoeg aan 0,5 cm water. gooi je vaas dus niet helemaal vol met water. zo moeten zij beter hun best doen om hun stelen vol te zuigen en worden ze sterker.
  4. Laat bij aankoop de tulpen een uurtje in de folie zitten. zet ze wel in de vaas, zo kunnen ze hun stelen vol zuigen met water en blijven ze beter rechtop staan.
  5. Knip regelmatig een stukje van de stelen af. zo gaan de bloemen langer mee
  6. Zet je tulpen niet in de buurt van fruit en zon. Wanneer je een bos tulpen hiernaast zet, zullen ze heel snel gaan hangen.